ITALIEN
Toscana
Michele Satta
Michele Satta köpte sina första egendomar i närheten av Bolgheri 1988. De första egna planteringarna gjordes 1991 (ca 15 hektar) och bestod av Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese, druvtyper som alla visat enastående uttryck och karaktär i trakterna kring Bolgheri. 1997 förvärvades grannegendomarna ”Castagni” and ”Poderini” och under de sista tio åren har egendomen nått sin nuvarande storlek om 30 hektar.
Roero
Matteo Correggia
1985 ärvde den då 23-årige Matteo Correggia marken och vingården i Roero efter sin far Giovanni Battista, som producerat vin huvudsakligen för familj och vänner. Matteo beslutade sig för att förflytta produktionen till en helt annan nivå och vann med tiden stora framgångar, även internationellt. Idag drivs produktionen vidare i familjeföretaget under ledning av Ornella Costa Correggia.
Roero är beläget i Piemonte i nordvästra Italien, strax norr om Alba. Området är känt för sina fantastiska vita viner, särskilt av druvan Arneis.
Collio
Russiz Superiore
Egendomen Ruzziz Superiore är en del av Marco Fellugas stora gård. Man delar lokaler för vinifikation och lagring men vinerna görs på druvor från marken runt Villa Russiz. Den fantastiska byggnaden var hem för Napoleons generaler under några år i början av 1800-talet och har en magnifik utsikt i öster mot Slovenien. Gården drivs idag av Marcos son Roberto Felluga.
FRANKRIKE
Champagne
Hervé Dubois (Avize)
Huset Dubois producerar Champagne sedan 1920-talet med egna druvor från Avize i hjärtat av Côte des Blancs. Produktionen från vinranka till färdigt vin sker helt på familjens egendom där arvet från tre generationers vinmakare förvaltas med största respekt för fruktens särart och ursprung. Nina Dubois arbetar sedan 2012 tillsammans med sin far Hervé för att skapa denna underbara Blanc de Blanc.
Bourgogne
Domaine Albert Morot (Beaune)
Albert Morot startade på 1820-talet som Négociant-firma men började under 1890-talet köpa sina egna jordlotter i Côte de Beaune och gör idag huvudsakligen vin av egenodlad frukt. Av totalt åtta hektar är nästan samtliga premier cru-lägen i Beaune. Genomsnittsåldern på vinrankorna är så hög som 45 år vilket ger mindre skördeuttag och större koncentration i vinet. Företaget drivs sedan 2000 av Geoffroy Choppin de Janvry.
Rapet Pere & Fils
Vincent Rapet driver denna familjeegendom med anor tillbaka till 1765. Produktionen omfattar 20 hektar i och runt Pernand Vergelesses med flera Grand Cru-, och 1er Cru-lägen. Även de generiska Bourgogne Blanc, Aligoté och Pinot noir håller liksom Villages vinerna mycket hög klass. Deras vita Corton Charlemagne och röda Corton-viner är magnifika!
Beaujolais
Domaine des Marrans
Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Familjeföretaget Domaine des Marrans grundades i kommunen Fleurie 1970. Egendomen omfattar 19 hektar spridda över olika delar av Beaujolais.
Maison Piron
Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Dominique Pirons familj har odlat vin i Beaujolais sedan 1500-talet. 1971 tog Dominique över familjens egendom som består av 45 hektar vingårdar spridda över olika delar av Beaujolais.
Cahors
Château Pineraie
Ett manuskript från 1456, skrivet på latin, visar att redan vid denna tid ägdes mark i området Cahors av familjen Burc. Sedan dess har generationer av vinmakare inom familjen odlat jorden och producerat vin på egendomen Château Pineraie. Idag arbetar 5e och 6e generationen tillsammans med vinproduktionen. Château Pineraie omfattar femtio hektar.
Cahors ligger längs floden Lot i sydvästra Frankrike. Distriktet omfattar 4 250 hektar och fick appellationsstatus 1971. Området är särskilt känt för sin odling av druvan Malbec.
Läs mer om Cahors och Château Pineraie på DN »
Cosse & Maisonneuve
Catherine Maisonneuve och Mathieu Cosse är de två eldsjälarna som byggt egendomen Coisse Maisonneuve från grunden i dalen nära Lacapelle-Cabenac. Man odlar helt biodynamiskt med manuell skörd och helt utan besprutning. Enbart vildjäst används i jäsningen. Stockarna är en egen klon av Malbec man tagit med sig från Loire, som sägs vara ursprungliga växtplatsen för druvan. Vilda rankor finns fortfarande i regionen.
Gaillac
Plageoles
Appellation Gaillac i sydvästra Frankrike. Egendomen grundlades i början på 1800-talet och det är nu sjunde generationens vinmakare som driver verksamheten med bröderna Florent och Romain Plageoles i spetsen. På den 25 hektar stora egendomen bedrivs organisk odling av huvudsakligen lokala druvor som Mauzac, Ondenc, Prunelart, och Verdanel. Familjen Plageoles har spelat en nyckelroll i arbetet med att återintroducera dessa lokala druvsorter i en region som tidigare dominerats av mer välkända och internationellt mer spridda druvtyper.
Vergisson
Roger Lassarat, Pere & Fils,
I byn Vergisson, precis bredvid ”Les deux Roches” finns denna underbara producent. Pierre-Henri Lassarat gör klassiska Maconnais viner med mycket subtila fat-toner. Man gör tre lägesbetecknade Pouilly-Fuissé, ett par olika Saint-Veran men även Macon-Vergisson. En liten produktion av gamay från Moulin-a-Vent bör även nämnas. All frukt kommer från egen mark och produktionen omfattar 80.000 flaskor/år Flera av domainens lägen kommer inom kort att uppgraderas till 1er Cru.
ÖSTERRIKE
Burgenland
Weingut Gesellmann
I byn Deutschkreuz nära gränsen till Ungern finns denna strålande producent. Signaturvinet ”G” är omskrivet av alla skribenter och man gör fantastiska viner på framför allt Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent. De vita är också strålande rena och fina – Hochberc Weiss är en klassisk ”gemischter satz”.
Familjen Gesellmann har traditioner i Burgenland tillbaka till 1719 och drivs nu av Albert Gesellmann. Egendomen omfattar 50 ha.